Tuesday, 29 October 2013

Kenduri Kahwin

Assalamualaikum

Sambungan dari entry malam berinai tu, keesokan harinya Sabtu, 2.3.2013 terus berlangsung kenduri sebelah perempuan di Penang. Memang sekali harung je kenduri kitaorang ni.Lusanya, Ahad kenduri pihak lelaki pulak di Ipoh.*next entry cheq story:)

Untuk kad kahwin,kitaorang bincang untuk design yang simple sebab husband saya pun suka design yang clean & simple. Tapi apa yang paling penting, ibu ayah selalu pesan..kita taknak ada kad kahwin mahal+kad kahwin murah, maksudnya kad untuk vip design lain,untuk orang kampong design lain. Kita nak raikan semua tetamu sebagai tetamu istimewa.Tiada vip,vvvvip atau jkkkkk..Opsss!bermakna semua tetamu kami adalah dihargai.Walaupun sebagai tuan rumah kami mohon maaf, mungkin banyak kekurangan dari pihak kami,tapi keikhlasan layanan dalam menerima tetamu tu menjadi suatu perkara yang amat ayah & ibu titikberatkan.Jadi untuk seluruh orang kampong saya yang dijemput & rakan-rakan tersayang, saya edarkan kad yang sama. Sebab saya sayang & berterima kasih pada semua yang sudi hadir & memeriahkan majlis kami sekeluarga dan tak kurang juga bagi teman-teman yang mendoakan dari jauh. Terima kasih.

Alhamdulillah...

Saya dah tak boleh ingat start pukul berapa saya mula bersiap-siap & disolek oleh sis Farah Dina yang sweet ni. Tapi bagi mereka yang melangsungkan perkahwinan di kampong, saya nasihatkan sila bersiap extra awal.Sebab mengikut pengalaman saya,sekitar pukul 9 ke 10 camtu,once kumpulan bacaan Yassin dah habiskan bacaan,mesti dah ramai makcik-makcik nak jenguk u olls kan?nak bagi tips rumahtangga,tengok pengantin pakai baju warna apa & macam-macam lagi la kan.. kalau pengantin tak siap-siap lagi,alamat bertalu-talu la pintu bilik korang menerima ketukan kunjungan tetamu. Kalau dah bersedia awal kan best, duduk je atas katil tu sambil senyum tersiput-siput malu, terkebil-kebil mata sambil bersalaman dengan makcik-makcik tu. Tak gitueww gadis-gadisku si bakal pengantin?:p

Tak gemar duduk selesa sangat sebab saya mudah tido kalo orang main muka atau rambut:P

Sentuhan Farah Dina

Sentuhan diri sendiri ada laa sumbangan 3%. Hari kahwin dah tak kuasa nak siapkan diri sendiri.Jadilah apa pownn!!

Pak..Pak...Ketipak ketipongg.Yeayy,dah gi sambut husbandku! Untuk pengapit kitaorang takde yang rasmi sangat sebab bersanding kat rumah je pun.Pakai saudara mara sendiri je.. sorang musician,sorang doktor..Hahahaa..perfect combination! 

Thanks Affad & Mimi.  Akak & Abg Ami love you :)

Untuk kek kahwin, meja makan,bunga tangan semua tak payah pening dah sebab Sue red gincu yang buatkan pelamin & sediakan semua ni.Terima kasih banyak dear sebab telah melancarkan majlis wani walaupun Sue sedang sarat mengandung waktu tu. Kalau diingatkan, ramai ibu-ibu mengandung yang terlibat dalam membantu majlis ni dari akad nikah sampai kenduri. Dari bantal hantaran,kek hantaran, candybooth akad nikah,bunga nikah/sanding,pelamin,meja makan,kek kahwin semuanya disediakan oleh bakal-bakal ibu ni. Love u mommies! Terima kasih nadia,eyda & sue:)


My husband ni cermat orangnya..penat wife dia bukak mulut cam ikan paus,ciput je dia suap:P

Kek 2 tingkat pertama dalam hidupku. Selalu sambut birthday kek sepotong jee:P

Janggal betul pakai pedang ni..dapat pisau rambo tu terbaekk!!

Hahaaa...saya kalau dapat tengok husband beraksi beria gini memang suka sangat sebab sesaja beliau tidak akan sama sekali memberikan aksi hot ala majalah mangga ni:P Tapi senyuman tetap Darlie gitueww:)

Ecececeehhh...

Yang tengah syok sendiri ni..kita kasi chance la kan..smpai sekarang pun dia perangai camni lagi:(

Alhamdulillah...dulu solo,kini dah bersuami.Moga nikmat pinjaman Allah ini dapat menjadi pembimbing saya dunia akhirat.

Penat ku beraksi ala majalah pengantin edisi bumper sedangkan husband wat muka gaya akhbar sekolah keluaran rabu:P Sebab tu yang sayang lebih kat dia tuhh:)

Amboii abang Hang Tuah tak lepas keris di tangan..

3 Dara Pingitan..Tetappp!!

Kawan-kawan UiTM yang sesama bersusah payah dulu.Love u girls:)



Model Gulatis tak??Hahahaaa:P

Let‘s grow old together

Ia hanyalah moment indah yang dirakamkan melalui penceritaan gambar. Namun lebih dari itu, ia adalah permulaan sebuah kisah cinta,tanggungjawab & kesabaran. Moga Allah pelihara kami dan pasangan lain diluar sana dengan bimbinganNya. InsyaAllah..







Saturday, 19 October 2013

Malam Berinai


Assalamualaikum

Hujan-hujan cenggini, seronok gak menulis...sambil makan cucur bilis & kopi panas, nyummss!!Entry malam berinai plak kali ni. Rasa tak sabar nak buat entry tergendala yang lain,nak cepat-cepat completekan semua story,tak sabar nak menulis pasal kehidupan yang terkini je.Tapi kena siapkan cerita ikut turutan la rasanya,sebab nak simpan wat kenangan kan:) Biasa la orang sentimental ni:P

Lepas sesi outdoor untuk akad nikah, malam tu terus buat majlis berinai. Wat majlis berinai kecik je..seronok-seronok & gelak-gelak adik beradik je. Selalu orang berinai sebelum akad nikah kan?tapi sunyi la bergambar sesorang. *Walaupun saya memang kaki bergambar & husband adalah sebaliknya:P Tapi seronok tengok gelagat beliau yang cuba beraksi tu.Huhuu! Adik beradik sekeliling pun tak kurang dengan adegan & tips bergambar yang diaorang cadangkan. Lagi over...lagi bagus kata diaorang!Padahal sesaja seronok membahan pengantin baru gituew.Uhukkss:P Walaupun family saya tak besar, tapi kehadiran sedara mara yang bikin kecoh & kuat mengusik tu menceriakan suasana. Terima kasih semua saudara mara sebelah ibu,sebelah ayah yang datang dari kampung, dari bandar..wani sayang semuaaaa!

 Pelamin untuk malam berinai

Untuk baju yang pertama ni, saya mengenakan persalinan songket ibu kahwin dulu. Tapi bukan baju kahwin utama ibu la,sebab zaman ibu dulu pakai gaun,bertandang pakai songket kuning. Ibu dah terhilangkan songket kuning diraja beliau.Huhuuu!

Saya memang suka bergambar walaupun takde modal or gaya nak beraksi:P

Saya teringin nak nampak cam Tun Fatimah,tapi malas buat preparation.Aksesori apa pun saya tak cari.Tapi syukur headgear tu mama yang kasi pinjam untuk malam berinai kami. Kalau ikutkan persediaan saya ni, jadi kak ton pun belum tentu..apakan pulak Tun Fatimah.Ceittt!!

 
Tinggi kan cita-cita mak jemah nak jadi Tun Fatimah?

Sopan tak? macam tunggu orang masuk meminang:P

Untuk persalinan seterusnya kitaorang mengenakan persalinan jawa milik pasangan abang ipar & isteri. Terima kasih mama, abang ipar & isteri kerana menyumbangkan koleksi jawa ni untuk diabadikan sebagai kenangan:)


Nak jadi Bunga Citra Lestari tak mampu...Dian Sastrowidoyo pn jadilah!! gilee berangan:P

Persalinan ketiga, baju jubah ni (lelaki & perempuan) mama belikan waktu beliau menunaikan haji dulu. Jubah ni dijadikan hantaran dari pihak lelaki.Siang atas dulang(waktu nikah), malam terus pakai wat berinai.Belasah jela weyhh..janji boleh nyanyi lagu Ya Hanana:P *Antara lagu yang husband saya pandai nyanyi sambil goreng cucur kat dapur:)

Ya Hanana

Ya Habibi

Arab-Jawa yang memikat hatiku.Eceehhh!!

Ni memang benda normal saya suka buat...syok sendiri.Kikiki

Tok haji saya menyorok kee?Elelelehhh...

Dan persalinan terakhir ni, mama yang belikan jugak.Termasuk purdah & persalinan lelaki semua. Terima kasih mama! Jubah hitam ni boleh je kalau nak pakai casual..saya selalu gak pakai gi mengajar, terutamanya hari Jumaat,suka sangat pakai jubah:) Cuma jubah lelaki tu lebih kepada pakaian rasmi Arab Saudi.Minggu depan nak soh husband pakai gi office laa..nanges-nanges laki i:P



Itu jela 4 persalinan saya & husband untuk malam berinai. Acara simple je, tapi seronok sebab riuh-rendah sanak saudara yang suka menyakat:) Lepas ni nak gi menyakat sepupu sepapat lak kahwin:P Ada rezeki, next entry nak story pasal majlis bersanding plak:) see yaaa!














Saturday, 12 October 2013

Akad Nikah 1.3.2013

Assalamualaikum

Menjengah ke blogku yang usang, terdetik rasa nak kembali mengabadikan saat-saat indah di blog ni memandangkan kini bermulanya fasa baru dalam hidup.Dah lama dah pun mula:P Namun dimana harusku mulakan?Chewaahh! Mungkin jauh ketinggalan setelah berbulan-bulan lamanya berlalu. Namun memadai untuk dijadikan kenangan, InsyaAllah.

Memudahkan cerita, saya mulakan dari majlis akad nikah yang berlangsung pada beberapa bulan yang lepas. Jumaat, 1 Mac 2013 sekitar jam 3.30 ptg usai Solat Jumaat. Detik indah yang tak pernah pudar dari kotak ingatan saya. Dihadiri Pakcik Man penghulu,  Pakcik Yaakob imam 1 masjid,Jurunikah daerah Ustaz Saad, wakil keluarga kedua belah pihak & para saksi.

Bercerita bab saksi ni, memang ayah saya dah lama berniat mendapatkan saksi yang terbaik, yang memiliki ilmu & latarbelakang pendidikan agama yang baik. (Tak semestinya yang lebih tua itu lebih berilmu ye dakk?) walaupun kami bukanlah berlatarbelakangkan keluarga ustaz,ulama atau tahfiz. Tapi itulah impian ayah untuk majlis ni selain menikahkan sendiri anak perempuannya, Alhamdulillah termaqbul kedua-dua hajat & impian ayah tu:)

Jurunikah daerah,Penghulu & Imam tempat saya:)


Merujuk kepada gambar di atas,waktu ni saya hanya mampu selawat & ucap 'Good Luck' je dalam hati untuk my husband sebab selain taklimat, beliau akan berhadapan dengan beberapa soalan ujian komprehensif. Hahaa.. saya tengok kalau di kL,memang mudah..terus ijab & qabul je kan?Tapi kalau di kampung-kampung, sesi pop kuiz masih meriah. Malah untuk pengantin perempuan yang hantar borang permohonan untuk nikah pun akan ada sesi soal jawab agama ni.Tapi bagi pendapat saya, molek sangatlah sesi ni sebab setiap pasangan yang ingin disatukan sekurang-kurangnya mesti memperkukuhkan diri dengan ilmu asas seperti solat & ibadat harian kan? InsyaAllah ilmu yang kita amalkan dalam kehidupan seharian kita akan sangat-sangat membantu nak jawab soalan tu:)

Ayahku yang comel berani macam pahlawan woo time ni:p

Tapi part ayah sebak tu, cukuplah dirakam dalam video full version. Highlight nye pun dah memadai,sebab kalau tengok yang full version nye,ibu saya kena sediakan tisu:P Ayah tetiba sebak bila baca penyerahan tanggungjawab tu. Saya yang asalnya cool & steady ni pun goyah. I'm still your little girl la ayah..taknak la sedih:(

Reaksi muka saya terhadap tingkah laku ayah jelas bebenor melalui tatapan gambo di bawah:

Gambo 1: Aikk...lain macamm je ayah aku ni?
   Gambo 2: Alamakkk...ayah nanges laa.Ohh no!
Tak boleh tengok ayah nanges! sebab tak pernah tengok:P Tisu disumbangkan oleh orang-orang sekeliling, terima kasih banyak:)


Alhamdulillah...Allah permudahkan segalanya. Now, ayah dah jadi orang paling bersyukur & happy atas mukabumi:)


 Pengantin perempuan tu tak payah cerita laa...dia memang bercita-cita nak kahwin sejak dari tadika lagi:P

Haa...kan dah cakap...elok aminkan doa je terus sengih:P

Dok bakar line anak-anak dara kat sebelah:P

Keluarga kedua belah pihak.Sekarang saya dah ada ibu,ayah,mama,papa. Alhamdulillah:)

Terima kasih ibu,ayah,mama & papa atas segala pengorbanan, kesabaran, didikan & komunikasi antara kita selama ni. Moga fasa baru ni merapatkan lagi ikatan kekeluargaan kita.Amin..

My Inangs...Sayang semua


Untuk hantaran, 7 berbalas 9 semuanya.Tapi frame ni kasi muatkan 6 je. Hantaran ni walaupun idak le secantik mana, tapi penuh dengan kasih sayang & mata panda sebab pengantin pompuan buat sendiri sampai kol 3 pagi baru tido:p (tapi tu bukan bermakna siap sepenuhnya lagi taw) Serius asalnya tak terfikir langsung nak DIY pape untuk majlis kahwin sebab dah tak larat or serajin majlis tunang dulu.Tapi tetiba jumpa pemborong bunga,boleh pulak bertukar fikiran nak gubah hantaran sendiri. Tapi apa yang boleh saya nasihatkan untuk bakal pengantin yang nak guna fresh flower namun blom pernah berjinak-jinak dengan bunga-bungaan tersebut,(cam saya dulu la) usah la korang merisikokan hantaran korang tu.Saya bila terfikir balik,rasa cam buat penat badan je berjaga sampai lewat pagi.Kan lebih elok bakal pengantin rehat je secukup-cukupnya? tapi syukur la bila bangun pagi, my aunties semua yang siapkan sireh junjung,sahabatku eyda buatkan kek.Aduhaii...terima kasih sangat-sangat.Jasamu kukenang:)

Tapi...tapi...kalo korang tetap nak DIY gak hantaran korang menggunakan fresh flower, apa yang saya boleh nasihatkan ialah:

i) Pastikan kalau korang dah beli bunga tu sehari awal, korang letak jambangan bunga tu dalam baldi berisi air dengan tangkai-tangkai,daun sekali.Usah petik awal-awal untuk kekalkan kesegaran bunga tu. Kalau sape ada petiais besar cam kat kedai bunga tu memang terbaik laa..
ii)Bila dah siap gubah tu,letak gubahan tu di kawasan berhawa dingin.Buka aircond kuat-kuat sebab lagi sejuk, lagi bagus:)

Alhamdulillah..kini telah sah bergelar isteri kepada Ami Mohd Syaqry B.Ahmad

Pada hari akad nikah, saya memakai cincin merisik,bertunang dan yang terpenting cincin akad nikah ibu dulu. Alhamdulillah ibu masih menyimpan cincinnya dalam keadaan baik walaupun dah mencecah 29 tahun usia perkahwinan ibu & ayah. Moga saya dapat simpan pemberian suami & ibu saya ni sebaik mungkin. InsyaAllah..

Kurang pasti husband menunjukkan reaksi muka berkuasa atau apa:p






Untuk inang-inang tersayang, saya memilih semua mereka dikalangan adik beradik saya sendiri sebab tujuannya kalau panjang umur, InsyaAllah...nanti anak-anak tanya sape ni mommy? senang nak explain ni mama eika,mama cha,mama nyok & mama dila. Senang anak nak kenal sebab semua dari 1 keluarga:P
Terima kasih inangku sayang kerana menceriakan hariku & menghilangkan gabra. Love you sooo much!






Ibu & Ayah...

Haa..ayah memang cenggitu,tak boleh pakai baju melayu lebih dari 3-4 jam, cepat rimas.Selain comel, ayahku yang rockstar ni memang cool & sempoi. Ibu kalo depan kamera malu-malu sket, tapi hakikat sebenar... tersangat peramah. Kalau kawan-kawan datang rumah tu peramah jugak,alamat 3 hari 3 malam depa boleh borak. Saya merasakan saya adalah peramah kerana mewarisi kemahiran berkomunikasi band 5 macam ibu kot. Uhukkkk:P

Mama & Papa...

Alhamdulillah,kalau dulu panggil aunty,uncle je..skrg dah biasakan diri panggil mama papa. Rasanya zaman sekarang ni kebanyakkan keluarga mertua lebih terbuka & friendly sangat. Rasa disayangi macam kita dalam keluarga sendiri.Terima kasih mama papa sudi terima wani dalam keluarga mama papa. Mama yang sebelum ni membesarkan kesemua anak lelaki, saya kira sangat prihatin. Mencabar taww menjaga kebajikan anak-anak lelaki ni.Macam-macam tips boleh belajar dari mama tentang anaknya itu. Dari makanan kegemaran, tabiatnya & macam-macam rahsia lagi.Seronok kalau dengar cerita husband kita waktu kecik-kecik dulu kan?

Keluarga sebelah husband

Terima kasih orang kuat saya Eyda yang baju hitam tu tolong temankan saya buat hantaran,dia buatkan cake, candy booth.Aduhaaiiii...terima masih.Peluk ketat-ketat...Terima kasih miha & chaa sudi mai. Muahx:)

Outdoor photoshoot plak buat dekat pantai yang terdekat dengan rumah.Tak larat laa nak turun Ferringhi sebab sebelah malamnya nak buat majlis berinai pulak.Jadi molek la simpan tenaga sket, takot malam nanti tak larat nak senyum:P





Doakan kami ya! :)


Disini saya kongsikan highlight untuk majlis akad nikah saya. Moga majlis ini menjadi kenangan terindah untuk sepanjang hayat saya & pasangan serta keluarga kami.Amin.. Entry seterusnya mungkin akan diteruskan dengan malam berinai,sanding & bertandang. Kalau mood menulis dah mai... berentry-entry berhajat nak tulis:p


Solemnization of Ami & Wanie: "Keabadian Cinta" by Digimax Video Productions from Digimax Video Productions on Vimeo.