Saturday, 1 September 2012

Open House

Assalamualaikum

Phewwww...giat seharian ber 'open house' ke sana sini. Gigih membawa perut yang berat, padat & sendat ke sana ke mari.Dan apa yang paling penting, saya dapat jumpa semula kawan-kawan lama dari sekolah rendah-menengah dulu.Dapat menghabiskan masa bersama-sama untuk berkongsi cerita dan perkembangan terkini. Hmm..cepatnya masa berlalu.Alhamdulillah, masing-masing bahagia dengan kehidupan terkini.Happy:)

Seronok bila Miha, Suhaili & Liza datang menjemput saya dirumah, rasa macam nak gi kutip duit raya lagaknya. Berbekalkan perut yang kosong & berkeroncong.Dalam kereta,saya & kawan-kawan tak habis-habis meneka menu-menu menarik yang bakal dihidangkan. Rumah Ayu selaku rumah pertama yang diserang hendap oleh kami dijangkakan akan mengalami kerugian yang amat dahsyat akibat kedatangan tetamu yang mampu melicinkan apa saja.Tinggal pinggan mangkuk je selamat.Tu pun hampir-hampir jee..skett je lagi:P

Kamilah Si Gadis Desa...Phewwiett yang kanan tuh!Hahahaa:P
Dari kiri: Miha, Wani(nak jugak!),Liza,Suhaili & Ayu.

Alhamdulillah..bergelar Dr. sudah sahabatku ini..Dr.Liza. Semulajadi sangat sopan.Terus sembuh kalo jadi pesakit Liza ni:)

Dah alang-alang hijau cam padi tu kannn..Menggedik skali:P

Itu dia..tuan rumah bakar sate bertemankan angin sawah padi yang sepoi-sepoi bahasa.Mana nak dapat makan sate kat tempat best camni babe!syurrrr jee:)


Sate tiada had.Makan selagi termampu.Diaorang akan terus bakar..dan bakar.. dan bakar..

Nasi tomato,bihun sup,mee goreng..alaaaa..macam-macam ada:) sesuai dengan keperluan perut kami:P

Sate round ke-4.Ini memang jaguh bertahan..cakap banyak pun tak guna maaa:P

Tuan rumah silap besar arr buat puding karamel giler sedap nihh..lepas tu jemput pulak org mcm saya. Erkkk:P

Lepas dah pening-pening lalat akibat kekenyangan tu..kitaorang bertandang pula ke rumah suhaili.Akibat perut dah penuh, so kami terpaksa menggunakan perut kedua.*Ehh!ko ingat lembu ke ada sampai 4 perut? Tapi yela kan..dah mak suhaili hidangkan laksa, takkan saya & kengkawan nak tengok je kan?Favourite tuhh!so,memang gasak arr guna spare tyre ke,perut kedua ke,asal dicerna & dihadam dengan baik dah la. Nyumeyhh..

Comel sangat ada buah anggur tu, simbolik santapan diraja gitu.I like..like! Thanks makcik!


Fuhh..lagakku mengalahkan tuan rumah."Ye..jemput makan semua, jangan malu-malu:P"

Lepas dah tersandar kekenyangan, kitaorang mencari mangsa untuk dibuli & diuli. Apa lagi, si Aleesya gebu ni la pengubatnya.Mommy Aleesya ni senior saya dari sekolah rendah & samihah ni pulak auntynya.Kecik je kan dunia ni? Baby Aleesya ni baby susu ibu 100%, kalau pump simpan dalam botol pun dia taknak taw. Nak yang fresh,segar dari ladang.Memang mencabar gak kan sebab mommy dia berkarier.Tapi Alhamdulillah, urusan yang baik itu sentiasa Allah permudahkan. Aduhaaii, sangat la cerdik & menghiburkan. Mommy dia memang tak bosan kalau duduk rumah sesorang pun. Keletah si Aleesya bukan setakat atok & nenek dia je yang rindu, kitaorang aunty-aunty ni pun asyik teringat-ingat nak jumpa dia lagi:)


So adorable

Ok...slowly dah boleh jadi geng:)

Aleesya sibuk melayan tetamu

Opsss...sabar jela aku budak nih.Geraamm:)

Serius kan??cam BFF je dengan suhaili..Hahaha:P

Dengan aunty penyayang:)


Brilliant Aleesya disamping aunty wani:) 

Layanan Aleesya kat kitaorang semalam memang tiptop.Rasa nak datang lagi sebab dia laa.Part paling best, bila kitaorang nak balik..Aleesya siap nangis-nangis lagi sebab dia rasa macam hilang kawan/teman agaknya.Dah takde orang ramai-ramai nak melayan dia kan..walaupun dia mungkin nak mengada-ngada je. tapi ntah la,saya cam touching sket la.Berat hati gak rasa.It's ok,nanti Aleesya dah besar sikit..kitaorang datang lagi ye:)

Why so sad?? sedih la aunty camnnih:(

Seronok sangat umur-umur macam sekarang ni masih berkesempatan menghabiskan masa dengan kawan-kawan sekolah.Rasa muda & innocent abes.Hehehe..Lepas ni,saya akan merindui kawan-kawan saya. Walaupun lepas ni kehidupan masing-masing akan berubah, tapi saya harap kami masih diberi kesempatan untuk berjumpa atau bertanya khabar. InsyaALLAH..









Sunday, 26 August 2012

Kemaskini Memori Terindah

Assalamualaikum

Di suatu pagi yang nyaman & indah, berbekalkan bebelan ibu & ayah dek kerana sampai harini saya masih belum mula mengecat bilik. Maka saya pun memulakan langkah awal dengan duduk termenung memikirkan masa depan bilik saya. Bersakit pinggang saya cat sendiri bilik saya zaman cuti-cuti sekolah dulu, sekarang sebagai persediaan awal untuk menerima menantu, ibu & ayah minta jasa baik saya untuk tukarkan bilik bajet barney & friends saya ni kepada suasana yang lebih mendamaikan gitu:P *Nampak sangat bilik saya sebelum ni hiruk pikuk!

Dekat setengah jam saya duduk berfikir, sebab saya memang bukan dalam mood nak pegang berus cat.*karya seni memerlukan mood jiwa yang mendalam:P.Tapi nak tunggu mood, tahun depan belum tentu sampai.Fikir punya fikir konsep apa saya nak buat, last-last hal lain pulak terpacul kat kepala ni. Saya risau kalau satu hari nanti saya akan merindui bilik lama saya.*Cehh!bajet deco bersama eric,tukar almost 100%. Untuk mengelakkan sebarang rasa terkilan, saya rakam sebahagian objek yang saya sayang.

Fresh flower hanya wujud kalau saya lepak lama kat rumah.Kalau tak..jangan harap!saya suka ada makhluk hidup dalam bilik saya:P

Bunga palsu kesayanganku! 

Gigih saya pasang wallpaper ni zaman awal remaja dulu...Selamat Tinggal Baby:(

Album pertunangan yang saya sayang..

Baru saya perasan, saya tak pernah taruh gambar orang istimewa dihati saya dalam bilik.Mungkin segan kot:P  *Ohh!pemalunya saya:P Tapi segala pemberiannya saya simbolikkan sebagai hiasan yang menyerikan segenap bilik saya.

Walaupun dia cakap Disneyland tak best...tapi saya suka gift ni:)

Wondergirl? Wonderpets? 'W' for wani..cam tahu-tahu je saya memang gila pangkat & suke syok sendiri:)

Audi TT kesayangan..hari-hari drive dalam mimpi sampai tercabut tayar depan:P

3 ekor kesayangan. Ribbon biru yang mula-mula saya dapat (2003)
Dari kiri: London,Aremy,Wunny

Lolibum yang manja..teman tido saya:) Gonna miss u!

Selamat tinggal cadar riang ria,powerpuffgirl & rainbow..
lepas ni mesti banyak koleksi yang plain je kan? boringgg:/

Sayonara playgroundku!!

Sedang feeling saya menyelongkar barang-barang simpanan, terjumpa pulak kotak kuning dikhuatiri berpuaka ni:P Jom ushar ada apa kat dalam.Langkah berjaga-jaga boleh sediakan baldi, kot loya tekak kan:P

Ada jugak jasa DHL kat saya ni:P

Jengg..Jengg..Jengg..la sangattttttt....

Tadaaaa!!! Rindunya kat semua ni!

Ami Syaqry takkan mengaku dia pernah buat semua ni.Muahahaha!! 
Mana dia layan lagu-lagu bagai ni skrg:P

Poskad dari orang yang sama..dipos dari tempat yang berbeza:)

Too Cute:)

Manusia yang mula-mula jadikan nama saya WANIE ROSLI. 
Terima kasih sebab kekalkan nama ayah saya:) Ni zaman sekolah,pakai posmen upahan je:P

Ni akibat kalo senior dah abes skola..tapi masih tak bole lupakan junior.Uweeeekkkk!!

Yippiee!! Dah abes skola+Kad raya terakhir!

Ini diaaa...paling kesayangan.Album zaman kanak-kanaknya.
Kalau rasa nak marah, tengok ni boleh ketawa mengilai. Cute macam Humpty Dumpty!

Dapat Cadbury berbeza saiz...Ada unsur rasuah ni:P

Selamat tinggal bilik riang riaku! Apa pun rupamu selepas ni, kau tetap akan menjadi gudang simpanan semua pemberian & khazanah kenangan terindahku. Saya sayang bilik saya:)

Friday, 24 August 2012

1 Syawal 2012

Assalamualaikum

Sesungguhnya saya tidak memiliki sebarang gambar raya melainkan apa yang telah saya cetak rompak dari folder sepupu sepapat & sanak saudara saya. Thanks korang!Muahxx:)

Alhamdulillah berkesempatan menunaikan solat sunat Aidilfitri pada tahun ni bersama ayah, ibu & sanak saudara di kampung opah saya di Lenggong, Perak. Aktiviti beraya diteruskan dengan acara kunjung mengunjung secara berkumpulan. Saya yang sudah lanjut usia turut tidak terkecuali untuk menyertai aktiviti tahunan kitaorang sejak kecil ni :P


Ini la sungai belakang rumah opah tempat mandi manda kecik-kecik dulu.Skrg air dah cetek:(

LipLap LipLap...Panas Terik!

Bergerak ke rumah Pakcik Azhar..Jalan kaki aje:)

Raya 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Ayah with Makteh & Marissa

Makteh & Family :)

Kak Rinni & Husband. Baby Qaseh & Qeisha

Cucu Opah:)

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua.Saya mohon maaf salah & silap:)





Monday, 13 August 2012

Tentang Ibu

Assalamualaikum

Susah sangat nak lelapkan mata malam tadi, terfikirkan banyak perkara. Antaranya tentang ibu. Hampir sebulan saya melepak kat rumah ni.Malah tak mula cari kerja pun lagi sejak habis belajar ni.Seronok pulak menghabiskan masa kat rumah.Sejak masuk asrama (2003), inilah kali pertama saya melekat lama kat rumah. Ibu 'bagi muka' habis-habisan mungkin sebab memikirkan ini kali terakhir saya hidup bujang bersenang lenang. Hari-hari saya minta ibu gorengkan nugget tempura. Bukan tak boleh goreng sendiri, tapi mengada-ngada..rasa ibu goreng lagi sedap.Memang melampau!

Ya...saya sedang bercakap mengenai wanita ini. Dia Ibuku!

Sejenak saya terfikir, dengan apa yang telah saya capai hari ini (bukanlah ada apa yang membanggakan sangat pun), cuma jika difikirkan semula..Alhamdulillah, banyak perkara yang telah saya berjaya lalui dengan baik. Persoalannya, apa yang saya capai hari ini adakah benar-benar setimpal dengan usaha saya? Saya suka menghabiskan masa dengan banyak perkara melalaikan. Study ala kadar, buat kerja last minute..fokus baru sejam dua dah jemu. Disebalik semua sikap buruk yang saya ada ni, saya ada satu tabiat yang saya lakukan dengan ikhlas dan  anggap ia sebagai jalan singkat yang saya suka buat untuk menenangkan hati saya iaitu dengan menelefon ibu di kampung.

Setiap kali perbualan, saya mesti suruh ibu tolong doakan saya. Walhal saya ni baca buku masuk 2 mukasurat pun belum tentu lagi.Saya suka sangat cakap dialog "Ibu tolong doakan wani yee!".Awal perbualan,ditengah perbualan sampai laa nak letak telefon pun saya akan ulang dialog yang sama.Esok lusanya saya akan telefon lagi & buat perangai yang sama.Ibu selalu layankan aje..Bila ibu cakap, InsyaALLAH nanti ibu buatkan solat hajat,hati saya akan berbunga-bunga riang walaupun usaha saya memang tak seberapa. Ayah pulak bicaranya lebih realistik.."Doa ibu ayah memang tak pernah putus..tapi U kena la usaha kuat!Kalau semua usaha last minute, susah la nak cemerlang!". Saya akui saya pilih bidang engineering sebab pilihan & dorongan ayah, bukanlah atas minat yang mendalam. Cukuplah tahun pertama saya menyuarakan "wani tak minat langsung course ni!". Daripada luluh hati ayah berterusan mendengar statement yang sama berkali-kali, saya teruskan juga perjuangan kerana saya yakin apa yang saya buat ni ada restu ibu ayah & ada doa mereka mengiringi. 

Pertama kali seingat saya, saya meletakkan usaha yang lebih adalah pada tahun terakhir pengajian. Iaitu ketika saya berhadapan dengan final year project. Inilah kali pertama saya menyediakan presentation slides lebih awal dari kebiasaan. Saya mulakan latihan, kuatkan pemahaman. Pendek kata saya meletakkan sedikit usaha, walaupun mungkin tak sebanyak mana..tapi ianya luar dari kebiasaan diri saya. Saat saya melakukan presentation yang paling penting & kritikal baru-baru ini, serentak  itu juga ibu saya melakukan solat hajat..berdoa agar ALLAH membantu anaknya ini.Dan Alhamdulillah, terlalu banyak perkara & urusan yang dipermudahkan.Malah feedback yang saya terima sangatlah memberangsangkan.Ianya seolah-olah seperti sebuah keajaiban:)

Mulai hari itu saya yakin bahawa berkat doa ibu itu banyak membantu 'menyelamatkan' kita dari pelbagai bentuk kesukaran. Namun doa ibu yang diringi dengan usaha anak itu sendiri pasti akan menjadikan kita insan cemerlang. Bagaimana pula bila ibu telah tiada?Terputuskah doa ibu buat kita? Ya..Benar, maka hilanglah satu keberkatan dalam hidup kita bila tiada lagi doa seorang ibu yang mendoakan kita. Apa yang mampu saya katakan, Terima Kasih Ibu atas Doamu yang sentiasa menjadi senjata yang paling ampuh dalam setiap perjuanganku. Moga doaku, anakmu yang hina & kerdil disisi ALLAH ini mampu 'diterima' sebagai doa seorang anak buat ibunya.Amin..

Seorang ibu mampu membesarkan 10 orang anak..Namun 10 orang anak belum tentu dapat menjaga seorang ibu.Subhanallah!Hebatnya ibu kita:) Hebat jua cabaran untuk kita sebagai anak..Mampukah kita?Berdoalah moga diberikan kita kekuatan.InsyaALLAH..

Monday, 9 July 2012

I am 25 years old girl

Assalamualaikum

Terlebih dahulu, Selamat Ulangtahun Perkahwinan yang ke-28 tahun untuk ibu & ayah tersayang (7/7/84). Moga ALLAH memelihara rasa cinta,kasih & sayang dalam hati kita sekeluarga. Moga ibu & ayah dikurniakan kelapangan jiwa, kegembiraan hati & kesihatan yang baik untuk beramal ibadat.InsyaALLAH.. Tak sabar nak balik Penang Ramadhan ni:) Selamat Hari Lahir juga buat bakal mama mertua, Pn.Miskiah Rais (4/7/56).Moga aunty selalu berada dalam Rahmat & kasih sayang ALLAH,serta berbahagia selalu disamping keluarga & cucu tersayang, Ummar Raimy B. Ammie Syaffieq.


Obsess betol saya dengan umur 25 tahun ni sebab 12 tahun lalu saya selalu terfikir tentang diri sendiri pada usia 25 tahun.*Mmg dari kecik dah kuat berangan:P Alhamdulillah masih diizinkan ALLAH untuk bernafas di atas muka bumi ini & didampingi oleh insan-insan yang tak lokek kasih sayang mereka untuk dikongsi.Terima kasih yang tak mampu dikira dengan jari,dihitung dengan kalkulator, wang ringgit & harta benda buat ibu yang melahirkan wani ke dunia ni (8/7/87).Penantian selama 3 tahun pasangan comel ni dimaqbulkan apabila dikurniakan seorang anak perempuan yang kuat ketawa, menggelabah & kuat makan ni:P Lahir-lahir je kat dunia tapak kaki kiri & kanan dah ada tahi lalat, memang kuat sungguh berjalan.*Ada kena mengena ke?:P Tapak tangan pun ada tahi lalat gak,kata orang..boleh bisu taw kalau makan penampar dari tapak tangan bertahi lalat ni:P Woiihh..hang merapu apa ni wani? Ok,berbalik kepada konteks asal kita ye*macam mesyuarat kabinet! 


Diberi nama Nurhazwani Bt Rosli  yang bermaksud 'Cahaya pemberianku anak perempuan Utusanku' *Hameekk..siap dengan maksud nama ayah sekali.Mesti laaa..nama ayah memang saya tak boleh tinggal.Sebab ayah ni dekat sangat kat hati saya:) Dari maksud nama saya kadang-kadang terfikir & terdetik di hati, "Apa sumbangan aku?", "Sebagai seorang anak,apa yang boleh dibanggakan tentang aku?" Cari punya cari jawapan..memang tak jumpa babe! Bila dah tak jumpa tu,mula la nak menggelabah.*sambil terduduk..tangan kiri pegang dahi,tangan kanan digenggam erat,then tumbuk-tumbuk lantai:P Kemonnn wani...sepanjang 25 tahun buat apa?Buat bodoo kaa? *Ada jugak laa..kerap gak berbuat demikian:(

Sambutan Hari Lahir tahun ni memang sangat-sangat berbeza la.Dah takde partayyy liar cam selalu:P Lepak makan je semata.Kek pun makin kecik!Besor sket je dari cupcake:P Cuma bezanya, ucapan hari lahir dari ibu & bakal mertua tahun ni semakin panjang lebar dari sebelum2 ni.Hehehee.. yela, seram kot tengok anak/bakal menantu yang asyik hiphip horeyyy cam saya ni! InsyaALLAH..Hari lahir tahun ni bakal menjadi sambutan terakhir saya sebagai bujangan.Tolong doakan ye:) Terima kasih ibu/ bakal mama mertua atas ucapan, nasihat & doa kalian.Moga wani dapat menjadi 'seseorang' yang lebih berfungsi untuk diri sendiri & keluarga.Amin..

Bajet birthday girl sangattttt sebab pakai baju ayah hadiahkan..kasut pun ayah hadiahkan time bertunang dulu.Terima kasih ayah:)

Bajet seni di Delicious..

Ini nama dia..melepak!sape tak reti lepak..meh nak ajar:P

Bantal-bantal ni menggalakkan saya untuk tido:P

My Birthday cake yang kecik genit, comel & montel:)

Dia & Latte..saya bukan penggemar coffee.Tapi suke gak poww orang punye!

Asyik ulang tayang muka sendiri..biasa laa..dah kata birthday girl kann:P

Ok foinee...Ami Syaqry nak gambo dengan cake jugak:P

Makan timee..nun jauh di Korea!Kitaorang gi Dubu-Dubu di Midvalley yang menyajikan masakan Korea. Seronok makan kat sini,ramai student UM. Rasa cam cinta kampus gitueww:P

Kami bukan k-pop follower! Blurr gilaaa nak order apa:P

Spicy Toppoki!

Zoom sket..Sayur-Mayur gitu:P

Gileerr ahh...Pedas!!Tapi sedap:)

Spicy Chicken

Citreon Dubu

Dinner:)

Jambu VS Senget

Bakar-Bakar

Ngaapp..Ngaapp..

Hari lahir saya yang paling mudah.Hehe..borak,bincang & makan. Mungkin lebih banyak tanggungjawab yang perlu saya galas selepas ini, masih banyak yang perlu dipelajari dalam masa yang singkat. Tapi saya seronok untuk explore, untuk belajar, untuk tahu:) Yessss! Saya dah bersedia..InsyaALLAH..