Monday, 30 April 2012

Hantaran Pertunangan

Assalamualaikum

Berkesinambungan dari entry-entry lepas, antaranya Ribbon Experiment. Entry ni ditujukan khas untuk gadis-gadis yang pernah inbox saya bertanyakan tentang hantaran dan khas untuk mereka yang minat buat kraftangan atau gubahan sendiri, mungkin ada idea yang boleh kita kongsikan bersama memandangkan saya DIY (do it yourself) kesemua hantaran pertunangan saya kecuali sirih junjung yang mendapat sentuhan housemate saya, Nadia Zamzuri.Thanks babe!Konsep hantaran ringkas dan mudah.Syok sendiri+berangan+jimat sebagai tips yang saya pegang untuk menjayakan misi ini.Isu tak cukup seni,tangan kayu dah tak timbul lagi dalam saat-saat genting macam tu.Saya belasah je buat sebaik mungkin.

Majlis bertunang sebelah utara kebanyakkan melibatkan makanan dan manisan. Belum lagi barang-barang keperluan seperti perfume dan sebagainya.Namun itu hanyalah adat, mungkin berbeza bagi setiap negeri.    
5 dulang berbalas 7 bukanlah jumlah yang banyak, tapi sedikit berat untuk orang yang amatur macam saya ni. Tapi Alhamdulillah semua tu dah berakhir.Fuhh legaaa..Jom kita layan gambar pulak! 
Credit to my OP, Gorgeously Pictured . Terima kasih Zam atas setiap moment indah yang dirakamkan:)

Tafsir Al-Quran Per Kata

Sirih junjung

Macarons

Vanilla Coklat:P

Kek Biskut Belanda

Buah Segar Pasar Pagi:)

Kemeja 


Itu je kesemuanya 7 dulang.Ringkas je,semua orang boleh buat! Yang penting, rajin-rajinkan diri anda untuk mencuba:)

Sunday, 29 April 2012

E-Day Advert

Assalamualaikum

Cincin pertunangan

Tentang deco biarlah gambar je yang berbicara ye,sebab tak tahu sangat nak ulas apa.Nanti ayat banyak metafora & personafikasi, ada orang muntah-muntah pulak baca:P

Hadiah dari ayah semperna hari pertunangan,sekarang jadi kasut g kenduri:)

Terima kasih kak Zara atas pelamin comel sentuhan beliau yang melatari satu sudut. Ini masih dikategorikan pelamin mini bagi saya. Cuma ditambah dengan penggunaan bench untuk memberikan keselesaan kepada bakal mertua & diri sendiri. Boleh mengelakkan kebas kaki. *Panjang pulak ulasan tentang penggunaan bench ni:P

Pelamin berkonsepkan arabic kata kak zara:)

Hand bouquet saya request Garbera fresh flowers warna pink/purple/peach

HB disediakan oleh kak zara..Terima kasih akak comel:)

Ini perkakas deco tak habis kemas+ HP flipku yang banyak berjasa:)

Segala macam cuppies yang sedap,mini red velvet,apam polka disediakan oleh sahabat baik saya yang sangat berbakat, Eyda. Thank you so much sayang:)

Tahu kenapa saya cakap sedap?sebab even guna buttercream je untuk cuppies, tapi sangat wangi & sedap. Creamy,bukan oily.Plus, eyda nye cream cheese untuk mini red velvet pun just nice,tak terlalu manis macam beli kat the whisk tu.Arghh..sedapnye! sambil menaip pun teringat-ingat!!

Satu-satu nye buttercream yang dirindui:)

Apam polka comel

Untuk gambar seterusnya, saya dah pernah sentuh dalam entry terdahulu.BTS la kononya:P lollipop





Candy booth saya yang kecik genit:)

Untuk solekan pula, saya dapatkan khidmat housemate saya je. Masuri. Terima kasih dear sebab tolong tempek muka aku yang kelat ni. Sangat suka dengan sentuhan Mai ni sebab solekan dia  ringan & kemas. Untuk mereka sekitar Shah Alam-Klang, boleh sangat kalau nak dapatkan service dari Mai ni. Memang berbaloi-baloi:)

Mai yang ku kenal,komited,kreatif,disiplin, focus bila buat kerja:)

Dan paling tak dilupakan, zam dari Gorgeously Pictured yang merakamkan kesemua memori-memori indah saya bersama insan-insan tersayang. Terima kasih zam:)



Saturday, 28 April 2012

Tetap Tarikh

Assalamualaikum

Ni lagi satu entry yang tajuknya tak selari dengan peristiwa sebab peristiwa tajuk tu saya rakam dihati. Wohohoh..bab nak poyo lebey memang serah! Merah-merah telinga orang baca:P Btw,Saya baru balik berjemur di Pantai Cherating,then terus balik Penang.Bahagia!

Alhamdulillah kedatangan keluarga Ami Syaqry ke Penang baru-baru ni untuk menetapkan tarikh nikah sanding dipermudahkan & berjalan dengan lancar. Seperti biasa la aktiviti makan tengahari kat rumah saya,lepak-lepak..dah pernah ada dalam entry terdahulu.Tapi  kali ni kitaorang wat aktiviti santai je,riadah kat penginapan diaorang dan keluar dinner sesama.

Cuaca petang yang baik untuk aktiviti riadah keluarga

Kanak-kanak sila mandi bawah rumah je ok!

Tapi kanak-kanak sorang ni kuat & berani..Ummar mandi kolam besar:P

Yeaayy..keluarga dari rumah biru dah bersediaaa!

Team orang bujang pun dah sedia..tapi saya hantar wakil jela:P

Tapi ini team paling sweet..sentiasa bercinta.Rahsia bahagia kena rujuk orang tua kita:)

Kasih ibu membawa ke syurga..Kasih ayah berkorban apa saja:)

Kasih kita? sama-sama la usaha:P

Selain pandai berenang gaya katak ni..Ami juga mahir renang berirama:P

Potret keluarga edisi kolam:)

Edisi gambar lebih teknikal..kurang seni:P

Malam dah tiba!Masa untuk onomnomnom..lapar kan pas mandi-manda. *Termasuk orang yang tak mandi pun lapar gak:P Cari makan sekitar Queensbay Mall je sebab dekat. 

Ummar sampai-sampai je terus lentok atas meja..penat berenang petang tadi:)

Antara perkara seni yang Ami Syaqry buat! Yesss!!

Team Tongkat Ali

Team Kacip Fatimah

Rezeki untuk malam ini...Alhamdulillah:)

Seorang ibu sentiasa berikan yang terbaik, even sukat isipadu air botol susu pun lagi tepat dari sukat tabung uji kat makmal zaman sekolah dulu taw:P

Ummi Ummar yang cantik:)

Alhamdulillah..selesai 1 bab. Lepas ni tarik nafas dulu dalam-dalam, slow-slow selesaikan satu-satu dulu apa yang patut. Saya bukan orang yang well organized, tetapi saya belajar untuk majukan diri. InsyaALLAH, moga semuanya dipermudahkan.