Skip to main content

Ribbon Experiment


Assalamualaikum

Fuhh..penat!dekat 5 kali tukar design ribbon.Tapi memadai la saya share 2-3 design je yang membuatkan saya tak cukup tidur sebab sibuk dok bereksperiment dengan design.Adehh laa!

Memula saya buat yang 7 kelopak ni.Rasa besor bebenor.Haha..Saya nak yang cute,tapi lagi simple dari ni.Nak buat ribbon gini 100% ikut step macam buat ribbon untuk pembalut hadiah macam kat jusco tu.*secara detail la kononnya tu:P Tapi hasilnya akan berbeza sikit sebab material yang saya guna ni betul-betul kain ribbon.So,tak berapa nak menjadi lor:(

Ini buat sepit rambut nice gak nihh..hahaha:P

Dah tu,bila tak puas hati..saya bikin loop ribbon pulak.*Sebelum tu saya ada buat 1 design yang saya tlupa nak snap sebab tengah stress.Wat ribbon pun stress I cakap u olls:P Design ni boleh ikut minat masing-masing nak double or triple loop.Jom tengok ribbon ni bila saya test kat hantaran:)

Nampak nice & simple pada sesetengah item:)

Boleh pulak  tak puas hati dengan warnanya,saya bikin lain pulak guna ribbon purple saya.*nape nampak pink ye?hentamm jela:P

Pandangan belakang hantaran:)

Bila test kat kain pelikat burberry saya nampak ok lagi.*ayah tanya nape panggil burberry?sebab design kotak-kotak burberry.Cehh hampehh:P Tapi bila test kat Al-Quran,nampak flat!mcm dinding,takde dimensi.Tak pasti la sebab warna atau kedudukan ribbon tersebut..wuwuwu!Ni kalau complain cerewet gini kat orang mahu kena lempang ni.Mujur kritik diri sendiri jerk:P Memang layak DIY jela.Huhu:P

Sudut 60 darjah cam boleh tahan lagi:P

Kalau dari sudut depan tak yah cerita la..ranap terus!wuhehe..

Aduh!!Mengapakah??Ranap babe Ranap:(

Makanya saya berikrar wat 1 lagi,nasib la dapat design yang lagi elok atau tak..tapi saya nak design lain yang lebih ada dimensi.So saya pun demand & marah-marah diri sendiri suruh bikin ribbon baru!Huhu:P Last-last ribbon kanak-kanak ini jugak yang saya berkenan.Ok,ini ada la sikit dimensi 3D ke 4D gitu.

Ok..ini sebagai pengubat kekecewaan..wuhuhu!

Dah penat buat ribbon je keje,saya pun nekad untuk pilih design kanak-kanak tu je & buat banyak-banyak.

Alhamdulillah...selesai bab ribbon.Lega!

Selesai 1 bab.Nak tengok saya apply design ni kat hantaran tak?ok,nanti saya share taw.

Popular posts from this blog

Deco & Gubahan Hantaran

Assalamualaikum
Entry kali ni mungkin saya akan banyak sentuh tentang deco & peralatan asas yang diperlukan untuk gubahan hantaran. Macam saya sendiri, saya tidak peruntukkan bajet yang tinggi untuk dulang/pahar dan sebagainya.Cuma diakui saya banyak buang duit kat minyak kereta sebab banyak survey. Huhu..*Terima kasih Ami Syaqry yang banyak bersusah payah untuk majlis ni.
Untuk pemilihan dulang hantaran, fokus saya lebih kepada yang simple & tak mahal sangat sebab minat saya lebih tertumpu kepada bunga-bungaan:P  Nasihat saya, dalam urusan pertunangan..korang boleh pilih apa saja mengikut minat korang.Nak yang cute?fancy?Belasah je.Tapi berbeza bila sampai bab nikah kahwin, ianya macam sebuah misi yang lebih serius.  Suntikan element ‘exclusive’ dalam urusan nikah kahwin seringkali diberikan keutamaan.*Sembang kencang macam dah pernah kahwin,itu hanyalah pendapat berdasarkan penelitian saya:)
Memandangkan saya tiada pengalaman gubah-menggubah ni, apa yang mampu saya pertaruhkan …

Lollipop Bouquet

Assalamualaikum
Jom kali ni muqaddimah pendek je sebab banyak lagi preparation yang belum siap.Wuaaa…dah start takut!Tinggal 2-3 hari je lagi.Ngeee..
Kali ni nak cerita tentang idea yang tercetus bila saya tengok lollipop chupa chups yang saya beli tu agak membosankan.Jadi saya fikir & fikir..nak buat apa ye kasi lollipup murahan ni nampak cute untuk budak-budak kecik?Ibu kasi idea letak ribbon je:P
Rupa asal lollipop seperti yang kita sedia maklum..colourful & sedap:)
Bila idea dah tercetus, saya pun terus capai creepe paper saya yang berbaki,then terus gunting-gunting dan balut lollipop tu & jadikan ia macam kuntuman bunga.Sesiapa nak pakai tissue paper pun boleh,tapi tissue paper saya dah habis buat bunga haritu.Jadi saya recycle je apa yang ada.Hehhe:P
Bab sepahkan rumah...serahhhh!Haa..ini dia bunga raya bunga kebangsaan:P
Pastu saya mula susun atas polisterin yang saya bikin dalam entry yang lepas. *Berguna gak rupanya polisterin nih:P Saya mulakan dengan bunga kuning tu.…

Malam Berinai

Assalamualaikum
Hujan-hujan cenggini, seronok gak menulis...sambil makan cucur bilis & kopi panas, nyummss!!Entry malam berinai plak kali ni. Rasa tak sabar nak buat entry tergendala yang lain,nak cepat-cepat completekan semua story,tak sabar nak menulis pasal kehidupan yang terkini je.Tapi kena siapkan cerita ikut turutan la rasanya,sebab nak simpan wat kenangan kan:) Biasa la orang sentimental ni:P
Lepas sesi outdoor untuk akad nikah, malam tu terus buat majlis berinai. Wat majlis berinai kecik je..seronok-seronok & gelak-gelak adik beradik je. Selalu orang berinai sebelum akad nikah kan?tapi sunyi la bergambar sesorang. *Walaupun saya memang kaki bergambar & husband adalah sebaliknya:P Tapi seronok tengok gelagat beliau yang cuba beraksi tu.Huhuu! Adik beradik sekeliling pun tak kurang dengan adegan & tips bergambar yang diaorang cadangkan. Lagi over...lagi bagus kata diaorang!Padahal sesaja seronok membahan pengantin baru gituew.Uhukkss:P Walaupun family saya tak …